You are here

Online szeminárium sorozat: RF mérések (rögzített változat)

 
Tekintse meg az online szeminárium sorozatot, és sajátítsa el az RF méréstechnikai alapokat! Az öt előadásból álló online szeminárium sorozaton a következő témákkal ismerkedhet meg:

  • RF mérések finomhangolása, követendő példák;
  • személyes tanácsok és válaszadás a méréseket illetően;
  • a termelékenység növelése a legújabb RF eszközök segítségével.

 

Rögzített verzió: Az RF mérések gyorsítása valós idejű, FPGA alapú jelfeldolgozás segítségével (angol nyelven)

Ismerje meg a PXI Express technológiában rejlő gyors adatátviteli lehetőségeket a vezérlő PC, vagy az FPGA felé, illetve alkalmazásukat az RF mérésekben! Az előadás bemutatja, hogy milyen módszerekkel lehet a PXI keretben lévő FPGA modulokat valós idejű jelfeldolgozásra és spektrumvizsgálatra használni, és ez milyen hatással van a vezérlő oldali szoftverkövetelményekre.

 

Rögzített verzió: A vektorjel analizátor-generátor (VST) előnyei az RF méréstechnikában (magyar nyelven)

Az NI vektorjel analizátor-generátor (VST) megoldása egyesíti a jelgenerálást és az analízist a felhasználó által programozható FPGA alapú valósidejű jelfeldolgozással. Az NI LabVIEW RIO alapú rendszerrel a programozhatóság nyújtotta rugalmasság és a csúcsteljesítményű RF elektronika által lehetővé válik a legösszetettebb RF alkalmazások megvalósítása is. Az előadás során bemutatjuk mely esetekben célszerű a VST-t használni és milyen feladatok oldhatók meg a hagyományos PXI RF műszerekkel. 

 

Rögzített verzió: MIMO RF kommunikációs rendszerek méréstechnikája (magyar nyelven)

Az előadás egy valódi WLAN rendszer példáján szemlélteti a több antennát használó kommunikációs csatornák előnyeit. Ismertetésre kerülnek a 802.11n szabványt érintő alapvető fogalmak, mint az OFDM, a fading, a térbeli multiplexálás, illetve a MIMO alkalmazások esetében használt fáziskoherens méréstechnika alapjai. A bemutatott példa tartalmazza egy 2 bemenetű és 2 kimenetű összeköttetés jelgenerálási és mérési feladatait, amit fáziskoherens jelgenerátorok és analizátorok segítségével oldunk meg, illetve a mérési eljárásokat egy valódi 802.11n szabványú rendszerben hajtjuk végbe.

 

Rögzített verzió: Fejlett, automatizált hálózat analízis (magyar nyelven)

Az S paraméterek mérése még modern eszközökkel és eljárásokkal is rendkívül összetett feladat. A kivételes pontosságot és rugalmasságot igénylő RF mérések során a legtöbbet alkalmazott műszer a vektor hálózat analizátor (VNA). Az előadás kitér arra, hogy milyen megfontolásokat érdemes tenni a kalibrációt, a mérési sebességet, illetve a programozást illetően az automatizált hálózat analízis során. Több korszerű eljárás is bemutatásra kerül, mint pl. az impulzus vizsgálójel alapú hálózat analízis, az időtartománybeli vizsgálatok és a hatékony S paraméter visszafejtés, kalibrációssík-kiterjesztés.

 

Rögzített verzió: GPS vevőegység tesztelése: Egy átfogó, hibrid mérési megközelítés (angol nyelven)

Az előadás során bemutatunk  néhány általános, a GPS vevőegységek tesztelése során felmerülő mérési feladatot, úgy mint a vételi érzékenység, a TTFF, a pozíció és a követési pontosság meghatározása. Az innovatív, hibrid megközelítésnek köszönhetően a méréshez szükséges jelek lehetnek laborműszerek által előállított, vagy akár előre elmentett és visszaállított valódi jelek is. A méréstechnikai alapok mellett bemutatjuk a hardver és szoftver eszközöket, amikkel lehetséges a szimulált és valódi jelekkel történő tesztelés.

    Share