You are here

Első lépések a mérnöki pályán: Fontos elméleti alapok oktatása gyakorlatorientált módszerekkel

Świat inżynierii

A mérnökhallgatóknak tanulmányaik során számos különféle elméleti ismeretet kell elsajátítaniuk. Gyakorlatorientált oktatással fokozható a diákok lelkesedése, a megtanult anyag pedig hosszabb távon is aktívan él bennük. Az alábbi laborgyakorlatok révén néhány példát szolgáltatunk arra, hogy milyen módon valósítható meg gyakorlatorientált képzés az iskolapadban.

 

 

 

 

 

    Áramköri- és elektronikai szemléltető anyagok

A mérnöki tanulmányok során a legtöbb gyakorlati feladat elvégzéséhez nélkülözhetetlen a kapcsolások, illetve az elektronikus áramkörök tervezésének ismerete. E terület kellő időben történő megismerésével a diákok számos más tantárgy, laborgyakorlat és téma vonatkozásában is megalapozhatják tudásukat.

Műveleti erősítők

Analóg áramkörök

Digitális logikai áramkörök

Teljesítményelektronika

 

    Szabályozástechnika és mechatronika

A PID-szabályozóktól az adatátviteli protokollok alkalmazásáig a szabályozástechnika fő célkitűzése, hogy a fizikai rendszereket matematikai modellek segítségével írja le. Amint egyre több szakterületen találkozhatunk szabályozási és mechatronikai elemekkel, a hallgatók számára egyre fontosabb lesz a szabályozástechnikai elmélet ismerete és alkalmazása is.

PID-szabályozás

Adatátviteli protokollok

Motorfajták

 

     RF- és kommunikációs rendszerek

Ahogy az AM-rádiók helyét az FM-rendszer vette át, majd utóbbi a digitális technika irányába fejlődött tovább, a vezeték nélküli kommunikációs rendszerek a hétköznapjaink szerves részévé váltak. A modulálás és demodulálás alapok elsajátításával — túllépve az elméleten —, a diákoknak lehetőségük nyílik a korszerű adatkapcsolati eszközök által használt üzemmódokat kipróbálni, illetve megvalósítani.

FM-demodulálás

Kvadratúra-fázisbillentyűzés

 

     Mérés- és műszertechnika

A fizikai világ jelenségeinek, jellemzőinek adatgyűjtő rendszerekkel való mérése az egyik legalapvetőbb mérnöki tevékenység. Érzékelők, működtető szerkezetek,  és megfelelő műszerek segítségével a hallgatók betekintést nyerhetnek az őket körülvevő világ titkaiba.

Frekvenciatartománybeli szemlélet

Orvosbiológiai műszertechnika

Érzékelőkkel kapcsolatos alapismeretek