You are here

Hírek - NI Hungary Kft.

National Instruments

SCIENCE PARK

ELEKTRONIKUS ALAPKŐLETÉTEL DEBRECENBEN
2013. október 1.

Újabb fejlesztés kezdődik a National Instruments (NI) debreceni telephelyén, a csaknem 4 milliárd forint összköltségű tudományos park alapkövét október 1-jén helyezték el a cívisvárosban. Külön érdekesség, ahogy Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője kiemelte – Magyarországon ez volt az első elektronikus alapkőletétel, amikor egy mérőműszer segítségével a föld felszíne alól is nyomon követhető az építkezés folyamata. 

 

 „Nagyon fontos esemény ez hazánk számára” - emelte ki köszöntőjében Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára – „mert a piacvezető, világhírű amerikai cég ismét minket választott, amikor fejlesztésbe kezd Magyarországon. Fontos, mert igazolja a Kormány gazdaságpolitikájának erőfeszítéseit, támogatja azt a politikát, amely a szakképzés gyakorlatorientáltságát, a magas hozzáadott értéket igénylő tudás fejlesztését célozza. Ezért a magyar Kormány nagyon fontos partnerének tekinti a texasi székhelyű céget.” Magyarország szívesen támogat minden ilyen beruházást, utalva arra, hogy a hatezer négyzetméter alapterületű Science Park magvalósításához mintegy 2 milliárd forintos támogatást nyert a cég az Új Széchenyi Terv keretében.

 

A létesítmény megépítése után, jövőre 300 munkavállaló, többségében kutató-fejlesztő mérnök fog az épületben dolgozni. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere köszöntőjében először azt hangsúlyozta, hogy a National Instruments sokat ad Magyarországnak. „Nemcsak anyagiakban, hanem szellemiekben is, mert itt az emberi intellektus teremti világszínvonalon az értéket. A National Instruments bevételének húsz százalékát például a fejlesztésre fordítja.” „Így érthető igazán, amikor azt mondjuk: Magyarország kitörési esélye a magas hozzáadott értéket igénylő ipar és szolgáltatás. Az igazi érték nekünk az, ami a magyar emberek fejében van. Az pedig, hogy a cég Debrecenben vert gyökeret, óriási büszkeség számomra” - mondta a cívisváros első embere.

 

Alex Davern, a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke szerint Magyarországban jó lehetőségeket láttak, ezért is határoztak 2001-ben úgy, hogy az első tengerentúli beruházásuk helyszínéül Debrecent választják. Ez a döntés jónak bizonyult, hiszen a város, a Debreceni Egyetem kitűnő partner. Bíznak abban, hogy a most következő fejlesztés újabb lépcsőfokot jelent az együttműködésben.

 

Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte: „Öröm a kooperáció egy olyan vállalatnál, ahol a termelés 99 százalékát exportálják. Ez a cég hatalmas innovációs tartalmát tanúsítja. Egy egyetem számára pedig ezek az adatok hihetetlenül vonzó tényezők. Összecseng a két intézmény filozófiája is, mivel az NI Magyarországon, azon belül is Debrecenben kutat és fejleszt és ebben számít a Debreceni Egyetemre. Ennek pedig csak egy lehet az üzenete: egy nagyvállalat, egy egyetem és egy város összefogása csak jót eredményezhet.”

 

Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője záróbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a Science Park egyik legfontosabb eleme a nyitott labor. „Ki szeretnénk ugyanis nyitni kapuinkat azon középiskolások és egyetemista hallgatók előtt, akik már korábban is bekapcsolódtak LEGO Mentor programjainkba. Úgy gondoljuk, hogy annak érdekében, hogy a program továbbra is sikeres legyen, tovább kell lépnünk. Ez tehát nem csupán egy egyszerű beruházás, hanem valójában egy nyitott labor, amely akár a KKV-k számára, akár a fiatalok számára is nyitva áll.” Ebben a szellemben az NI Hungary Kft. három, a National Instruments LabVIEW szoftvere által vezérelt LEGO Mindstorms robotot adományozott a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájának.

 

A vállalatról és a fejlesztésekről további információ a hungary.ni.com/debrecen/science-park és a hungary.ni.com/debrecen oldalakon található.

 

National Instruments
hungary.ni.com
hungary.ni.com/debrecen

 

Kapcsolattartó:

 

Svantner Éva                                                              Tóth Gabriella
Kelet-Európai Média Koordinátor                            NI Hungary Kft., Debrecen
Tel.:+36 1 4811 413                                                   Tel.: +36 52 515 929
Email: eva.svantner@ni.com                                   Email: gabriella.toth@ni.com   

 

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

ELEKTRONIKUS ALAPKŐLETÉTEL DEBRECENBEN

2013. OKTÓBER 1.

 

 Tudjon meg többet a Science Parkról