You are here

Óriási érdeklődés mellett tartottuk meg az NI Akadémia első előadását Debrecenben


NI Akadémia

A jövő természettudományos szakembereiért indította útjára vállalatunk és az Agóra Tudományos Élményközpont az NI Akadémia előadássorozatát. Az általános iskola 7-8. és a középiskolás diákok számára meghirdetett programra óriási volt az érdeklődés. Az Agóra konferenciaterme zsúfolásig megtelt, közel 270 diák volt kíváncsi a nyitó előadásra. „A méterrúdtól Danielig, a humanoid robotig” című előadást dr. Ábrahám László, cégünk ügyvezetője és Hegyesi Donát a BME másodéves hallgatója tartották.

 

Az előadást megelőző sajtótájékoztatón dr. Ábrahám László kiemelte, hogy nemcsak Magyarország, hanem az egész világ mérnökhiánnyal küzd. Ezért az NI debreceni leányvállalata fontos társalmi küldetésvállalásának tekinti, hogy a magyar oktatási rendszerben - alapfoktól kezdve, a középfokon keresztül egészen a felsőfokig - népszerűsítse a természettudományokat, támogassa gyakorlatközpontú alkalmazását. Határozott szándékát mi sem igazolja jobban, mint az NI Mentor Program, amelyhez már 94 iskola, 11 határon túli magyar nyelvű középiskola, 3 óvoda, 1 családi napközi otthon is csatlakozott, összesen 3000 diákkal.  A szakember egyúttal felhívta a Magyarországon ezen a területen működő cégek figyelmét arra, hogy egy-egy előadás erejéig csatlakozzanak a programhoz. Közös cél, hogy a pályaválasztás megfelelő időszakában szólítsuk meg a fiatalokat és orientáljuk őket a természettudományok felé.
Somogyi Béla az Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője hangsúlyozta, hogy az Agóra többek között ezért is kezdte meg működését az év elején. A február óta működő intézmény szolgáltatásai iránt folyamatos az érdeklődés és eddig közel 22.000 iskolás fordult már meg az Élményközpontban.
Pappné Gyulai Katalin a KLIK tankerületi igazgatója kifejtette, hogy a KLIK azért is támogatja örömmel ezt a programot, mert összhangban van azzal a tehetségkutatási projekttel, amelyet Debrecenben az általános iskolákban indítottak több különböző modulban. Ennek eredménye, hogy 7-8. osztályos gyermekek kétévente tehetséggondozó diákkonferencián mérik össze tudásukat. A legjobbak pedig természettudományos témában előadhatnak majd az NI Akadémia jövőre is folytatódó sorozatán belül. „Nem szabad leszoktatni a gyerekeket az alkotás öröméről, és így sok jó mérnököt adhatunk az országnak” – hívta fel a figyelmet Váradiné Dr. Szarka Angéla a Debreceni Egyetem Villamosmérnöki tanszékének vezetője. Amellett, hogy kevés hallgató jelentkezik villamosmérnöknek, még inkább aggasztó a lányok alacsony aránya ezen a pályán.
Hegyesi Donát a BME másodéves gépészmérnök hallgatója elmondta, hogy számára élvezet az alkotás. Ezért is tervezte és építette meg másfél éves munkával Daniel-t az emberszabású robotot. Meggyőződése, hogy a robotika egyre nagyobb teret nyer majd a mindennapokban.

 

További hírek