You are here

Az NXT-G programozási nyelvről

Az NXT-G-vel már általános iskolában elsajátítható a grafikus programozás alapjai

A Mindstorms NXT robotkészletben a csomag tartozékaként szerepel a működtetéshez, programozáshoz szükséges szoftver, az NXT-G, amely a LEGO Group és a National Instruments közös fejlesztése.

Az NXT-G programozási nyelv a LabVIEW alapokhoz illeszkedően, különösebb előképzettség nélkül teszi lehetővé a programozást.

Az egyszerű, zömében egérhasználattal megoldható programírás ikonok egymás után illesztését és a megfelelő paraméterek beállítását jelenti. Az egyes hardver elemeket és a legfontosabb programozástechnikai eszközöket egy-egy ikon reprezentálja. Ezeknek az objektumoknak az egymás után fűzéséből vagy akár elágazásokat tartalmazó láncaiból épül fel a program. Segítségükkel nemcsak a lineáris programfutás, de a többszálú programozás is megoldható. A programhoz biztosított Help (angol nyelvű) részletes leírást tartalmaz az egyes ikonok (programmodulok) felépítéséről és paraméterezési lehetőségéről, így programozási kézikönyvként is jól használható. 

Az NXT-G-hez hasonló moduláris programnyelvek nagymértékben leegyszerűsítik a programírást. Az egyes modulok paraméterezése különböző elektronikus űrlapokon használt beviteli eszközök segítségével történik (szövegdoboz, legördülő lista, jelölő négyzet, rádiógomb, stb.). Az ilyen típusú programírásnál a programozási idő jelentős része az  algoritmus megalkotására, és nem a gépelésre vagy a szintaktikai hibák javítására fordítódik. Különösen kezdő programozók esetén előnyös mindez, de haladó szinten is a kreatív gondolkodásé a fő szerep. Ezzel a programozási technikával már akár kisgyermekkortól kezdve lehet fejleszteni az algoritmikus gondolkodást és a programozói kompetenciákat.