You are here

Hírek

National Instruments

A „VISUAL Thinking LabVIEW” verseny mérnök palántái – Csengetési rendszer modernizálásától az iskolai beléptető rendszer tervezéséig

2014. április 4.

A Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola, valamint a National Instruments által szervezett „VISUAL Thinking LabVIEW” országos döntőjébe került 14 legjobb csapat április 4-én mérhette össze grafikus programozói tudását egy gyakorlatias, izgalmakkal teli csapatversenyen a Brassai középiskolában. A legjobb helyezettek értékes nyereményekkel térhettek haza, miután egy iskolai beléptetőrendszer programozási feladatában remekeltek. 

 

Idén összesen 177 csapat jelentkezett a versenyre a Kárpát-medence minden szegletéből: Soprontól Kézdivásárhelyig, Érsekújvártól Zentáig, Ungvártól Nagykanizsáig érkeztek jelentkezések.

 

A diákok körében rendkívül népszerű ez a megmérettetés, mivel az értékes nyeremények mellett érdekes projektek megvalósításában és gyakorlati tapasztalatok megszerzésében vehetnek részt. Az idei első két fordulóban például próbára tehették magukat egy sportszakkör komplex foglalkozásirányító rendszerének kidolgozásában vagy a régi iskolacsengő modernizálásaként egy csengetésvezérlő rendszer kialakításában.

 

A fenti feladatok megoldásában a legkiemelkedőbb teljesítményt a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium csapata nyújtotta, mellyel első helyezést értek el. A képzeletbeli dobogó második helyén a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium csapatának tagjai állnak, míg szintén kitűnő munkájukért a debreceni Tóth Árpád Gimnázium diákjai lettek a harmadik helyezettek. A döntőben résztvevő 14 csapat tagjai mind értékes nyereményekkel és gyakorlati tapasztalatokkal térhettek haza az ünnepélyes eredményhirdetés után.

 

Háttér-információ:

A 2009 óta működő „NI Mentor Program” egyik sarokkövét képezi a „VISUAL Thinking LabVIEW” programozói verseny, melynek 2012-re visszanyúló történetében eddig már összesen 275 csapat 746 középiskolás diákja vett részt. A versenyeken valós problémákra keresnek megoldásokat a diákok, melyek például szolgálhatnak a felügyelt ipari folyamatokra. Mindeközben olyan eszközökkel dolgozhatnak, melyeket a mérnökök nap mint nap használnak világszerte munkájuk során. A verseny egyedülálló a maga nemében, hisz értékes gyakorlati tapasztalatokat nyújt a középiskolás diákok számára, mely segítségével a jövő szakembereivé válhatnak.