You are here

FIRST® LEGO® League közép-európai elődöntő - Négy nemzet robotjai mérkőztek meg egymással

A visegrádi országok legtehetségesebb fiataljai versenyeztek Debrecenben a FIRST® LEGO® League közép-európai elődöntőjén

A debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban rendezte meg a National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány a       FIRST® LEGO® League (FLL) robotprogramozási versenysorozat közép-európai elődöntőjét február 7-én. A nemzetközi erőpróbán hat   magyarországi és három határon túli magyar csapat mellett Szlovákia, Csehország és Lengyelország legügyesebb műszaki   érdeklődésű középiskolásai is ringbe szálltak saját programozású robotjaikkal. A tét a müncheni döntőbe történő továbbjutás volt, ahol   két cseh, egy lengyel és egy szlovákiai magyar csapat képviseli majd régiónkat március 7-8-án.

A világszerte népszerű FLL versenysorozat 80 országban mintegy 265.000 diákot mozgat meg gyakorlatias kihívásokon keresztül. Az    indulóknak négy versenyszámban kell összemérni tudásukat. A zsűri értékeli a felprogramozott robotok designját, a versenypályán  végrehajtott feladatokat, a csapatmunkát és az önálló kutatási projektek prezentációját is. Ez utóbbi versenyszám évente változó tematika szerint valósul meg, idén a tanulás jövőjére kerestek innovatív megoldásokat a versenyzők. A legjobb három projekt között volt diszlexiások tanulását segítő okostelefon-alkalmazás, a vívó technikáját monitorozó edzéstámogató rendszer és a diákokat tanulási stílusuk alapján csoportokba rendező program is. A nem szokványos oktatási megközelítést képviselő versenysorozat tehát máris lélegzetelállító újításokra inspirálja a jövő mérnökeit és tudósait.
A verseny kísérőprogramjai szintén arra keresték a választ, hogy miként lehet bevezetni a diákokat a műszaki és természettudományok izgalmas világába. Az NI Hungary Kft. az elődöntőhöz kapcsolódóan rendezte meg mentorkonferenciáját -, melyen a 2009 óta folyamatosan bővülő NI Mentor Program önkéntes mentorai és mentortanárai cserélhettek tapasztalatokat, - és egy kerekasztal-beszélgetést is szervezett a mérnökképzés jövőjéről az érintett oktatási intézmények, civil szervezetek és vállalatok bevonásával.
Szoros versenyben végül az első öt helyezett, a magyar SAP-ka-SÁL (5.), a cseh Kvantové limetky (4.) és TeamCO3 (3.) nevű csapatok, a lengyel iKids_SAP (2.), valamint az abszolút győztes, a szlovákiai TalentumSAP jutottak tovább a németországi döntőbe. A kassai Márai Sándor Gimnázium diákjaiból álló felvidéki magyar csapat ezen kívül hazavihette az NI különdíját is. A versenyzőknek ezúton is gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

 

Húsz csapat robotjai versenyeztek

Húsz csapat robotjai versenyeztek

 

A lányok is kitettek magukért

A lányok is kitettek magukért

 

Öt csapat továbbjutásának örülhettünk

Öt csapat továbbjutásának örülhettünk

 

 

További hírek